Prosty i szybki przepis na przepyszny lekko pikantny hummus z bobu :)

09:48:00

Ruszam z "zielonymi" przepisami :) Zielonymi bo to głównie przepisy z zielonych warzyw.

Tym razem przedstawiam wam przepis na pikantny HUMMUS Z BOBU

Sezon na bób uważam za rozpoczęty :)!
Z tej okazji mam dla was prosty i szybki przepis na pyszny hummus właśnie z bobu :)

Idealny do chrupkiego pieczywa, do smarowania chleba, krakersów. 

Składniki : 

1. 500 g bobu
2. łyżeczka soli
3. połówka cytryny
4. papryczka chilli pół łyżeczki
5. 2 ząbki czosnku

Potrzebne: 
Blender

1. Bób gotujemy / jakieś 30minut
2. Przecedzamy i dajemy w chłodne miejsce do wystygnięcia.
3. Obieramy ze skórek (kto lubi ze skórką, nie musi ich obierać).
4. Całość wrzucamy do wysokiego naczynia.
5.  Dodajemy - łyżeczkę soli dla smaku i pół łyżeczki chilli w proszku (kto chce i lubi bardziej pikantne może dodać jedną łyżeczkę - ale to moim zdaniem wersja dla odważnych - ja dodałam pół i już było wystarczająco ostre).
6. Do całości dodajemy dwa obrane ząbki czosnku i wyciskamy sok z połówki cytryny (można go nawet więcej wycisnąc, jeśli chcemy, żeby masa była lżejsza).
7. Wszystkie składniki w naczyniu - blendujemy na najwyższych obrotach.
8. Utworzoną papkę przekładamy do plastikowego lub szklanego pudełeczka z pokrywką i odstawiamy do lodówki.

Uwaga : 

Jeśli lubisz łagodne potrawy, to zrezygnuj z dodawania papryczki chilli, wtedy stworzysz wersję hummusu light :)

Gotowe!

Smacznego!!!!




1.





2. 


 3.


 Voila!




Napiszcie jakie wy znacie przepisy z wykorzystaniem bobu i czy lubicie bób? 

Bunny. 

Za parę dni kolejny przepis - pesto z oliwek :) 









You Might Also Like

1 komentarze

Popular Posts

Facebook

Tu jest BUNNY

zBLOGowani.pl

Google+ Followers