Prosty i szybki przepis na przepyszny lekko pikantny hummus z bobu :)
Ruszam z "zielonymi" przepisami :) Zielonymi bo to głównie przepisy z zielonych warzyw.
Tym razem przedstawiam wam przepis na pikantny HUMMUS Z BOBU
Sezon na bób uważam za rozpoczęty :)!
Z tej okazji mam dla was prosty i szybki przepis na pyszny hummus właśnie z bobu :)
Idealny do chrupkiego pieczywa, do smarowania chleba, krakersów.
Składniki :
1. 500 g bobu
2. łyżeczka soli
3. połówka cytryny
4. papryczka chilli pół łyżeczki
5. 2 ząbki czosnku
Potrzebne:
Blender
1. Bób gotujemy / jakieś 30minut
2. Przecedzamy i dajemy w chłodne miejsce do wystygnięcia.
3. Obieramy ze skórek (kto lubi ze skórką, nie musi ich obierać).
4. Całość wrzucamy do wysokiego naczynia.
5. Dodajemy - łyżeczkę soli dla smaku i pół łyżeczki chilli w proszku (kto chce i lubi bardziej pikantne może dodać jedną łyżeczkę - ale to moim zdaniem wersja dla odważnych - ja dodałam pół i już było wystarczająco ostre).
6. Do całości dodajemy dwa obrane ząbki czosnku i wyciskamy sok z połówki cytryny (można go nawet więcej wycisnąc, jeśli chcemy, żeby masa była lżejsza).
7. Wszystkie składniki w naczyniu - blendujemy na najwyższych obrotach.
8. Utworzoną papkę przekładamy do plastikowego lub szklanego pudełeczka z pokrywką i odstawiamy do lodówki.
Uwaga :
Jeśli lubisz łagodne potrawy, to zrezygnuj z dodawania papryczki chilli, wtedy stworzysz wersję hummusu light :)
Gotowe!
Smacznego!!!!
1 komentarze
Genialny przepis,na 100% go spróbuję - Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Zocha
http://www.zocha-fashion.pl/