Pomysł na wakacyjne przepisy z Profi.

By Beata Konieczna - 02:13:00

Moje wakacje spędzałam w mieście, ale nie był to powód by siedzieć bezczynnie.

Jako, że wakacje dobiegają końca warto ten czas poświęcić choćby na spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi. 

Pamiętam jeszcze za czasów studenckich, jak jadało się kanapki z pasztetem, a ja dla urozmaicenia dekorowałam je, tym co udało mi się znaleźć w lodówce (pietruszką, koperkiem, pomidorkami, ogórkiem). 

Tutaj przedstawiam wam moje odkrycia a mianowicie dwa przepisy z wykorzystaniem produktów Profi. 


Sposób na pyszny obiad z Profi:


Potrzebujemy /( porcja dla 1 osoby): 

  • pasztet Profi - z pomidorami 
  • udko kurczaka 
  • musztarda miodowa
  • czosnek
  • cytrynę
  • przyprawy : do kurczaka, bazylia, oregano
  • sos sojowy
  • słonecznik
  • mix sałat
  • olej
  • natka pietruszki

  • Miskę
  • Naczynie żaroodporne
Sposób przygotowania: 

Do miski wlewamy pół szklanki oleju i mieszamy z 5 dużymi łyżkami musztardy miodowej. Do tego wlewamy 1/5 szklanki sosu sojowego. 

______

Umyte uprzednio udko z kurczaka pod bieżącą wodą nacinamy i wsadzamy na godzinę do przygotowanej marynaty. 

___________

Udka z kurczaka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy przyprawami - bazylią, oregano, natką pietruszki. Do środka kurczaka (w miejscu nacięcia) wsadzamy pasztet Profi pomidorowy i smarujemy nim też trochę kurczaka po wierzchu. 

Całość skrapiamy cytryną i dodajemy starte ząbki czosnku.


Wsadzamy do piekarnika ustawionego na 220 stopni i pieczemy około ~ 45 - 55 minut. 

_________

Na zakończenie po upieczeniu - dodajemy świeżej sałaty z dipem i posypujemy słonecznikiem lub innymi ziarnami - np. dynią. 

Smacznego! :) 

Wskazówka - jeśli chcesz żeby udko było kruche i rozpuszczało się w ustach - zamocz je na dobę w kefirze i dopiero potem zacznij marynować. 




Sposób na kolację z PROFI:

Zapraszamy znajomych z czasów studiów - nawet tych z którymi dawno nie rozmawialiście i robicie oto razem te przepyszne i proste w wykonaniu kanapeczki
(niech poniesie was wyobraźnia). 

Składniki: 
  • pasztety Profi / różne smaki 
  • szynka szwarcwaldzka
  • jajka
  • ogórek
  • majonez
  • natka pietruszki 
  • chleb pełnoziarnisty 
Ale tak naprawdę świetnie sprawdzą się też pomidorki koktajlowe, ogórki konserwowe, koperek i... (tu już niech was fantazja poniesie - kapary, cebulka itd). 

Sposób przygotowania: 
Kromki chleba pełnoziarnistego kroimy w trójkąciki. Smarujemy różnymi smakami pasztetów Profi
Dekorujemy wedle uznania - ja wykorzystałam połączenie szynki szwarcwaldzkiej z ogórkami, majonezem, jajkami i natką pietruszki. Do całości dla moich gości przygotowałam - dip o smaku słodko - kwaśnym z mango i cytryny. 



Nie pozostaje nic innego jak cieszyć się smakiem. 

Mimo iż spędzam wakacje w domu nic nie stało na przeszkodzie, aby zabawić się w szefa kuchni i zrobić takie ciekawe przekąski. 

Zawsze chciałam zobaczyć jak to jest pofantazjować na talerzu - podać w ciekawy sposób, udekorować. Tutaj nawet zwróciłam uwagę na sposób podania. 

Zaskoczcie rodzinę i znajomych. 

Chcieć to móc. 


Wakacje nie muszą być nudne :) Dajcie się ponieść wyobraźni w kuchni. 


Zadanie na dziś: 

Pofantazjuj i wymyśl swoje ciekawe smaki i kompozycje z wykorzystaniem pasztetów Profi. 

Gamę dostępnych produktów mamy na stronie : PROFI


Jeśli masz dzieci - daj im pełną swobodę i też nich same powymyślają ciekawe kompozycje z kanapek, a wy czujcie się zaproszeni na kolację :)

Dzieci też mają fantazje :)

Myślę, że będą przy tym miały dużo uśmiechu i zabawy. 

Takie kanapki świetnie nadadzą się też na spędzenie czasu na świeżym powietrzu.
Czy mieliście okazję robić piknik?

Potrzebne będą :

dawka dobrego humoru
bliska osoba
koszyk
koc

i kanapki własnej roboty :) 
_____________

Miłego!

B U N N Y





zBLOGowani.pl

  • Share:

You Might Also Like

1 komentarze