"Amore pomidore"
Mój social detoks dobiegł końca. W tym czasie przemyślałam sobie kilka rzeczy, zmieniłam sposób bycia. Przerzuciłam się na świadome kupowanie i wreszcie miałam czas dla siebie i na swoje hobby.
Dziś przedstawiam wam kolejny cykl na moim blogu - ZDROWE GOTOWANIE.
Jesteś tym co jesz.
Zgadzam się z tym zdaniem w stu procentach. Odkąd pamiętam - uwielbiam gotować.
Do pracy też staram się robić sama sobie obiady i zdrowe przekąski. I kiedy zaczęłam gotować dla siebie i dla męża - wiem co wrzucam do garnka i wtedy wiem co jem. Wybieram produkty lokalne. I mając więcej czasu - dokładnie sprawdzam składy produktów zanim je kupię.
Oto mój przepis na przepyszną zupę krem :)
SKŁADNIKI:
- świeża bazylia
- mozarella
- papryka
- pomidory w puszce
- czosnek
- sól, pieprz
- cebula
- słonecznik
- masło
GRZANKI:
- czosnek
- zioła prowansalskie
- 2 kromki chleba
- olej
Sposób przygotowania:
około 20minut || porcja dla 3-4 osób || cena za porcje: 3,50zł
1. Do dużego garnka wlewamy dwie szklanki wody. Do tego wlewamy 2 puszki pomidorów z puszki i gotujemy na średnim ogniu.
2. Na patelni na małym ogniu rozpuszczamy masełko (około 3 - 4 łyżki). Dodajemy pokrojoną w kostkę połówkę papryki i jedną cebulę pokrojoną w kostkę (dla zaostrzenia smaku można dorzucić pokrojony ząbek czosnku). Smażymy aż cebulka się zeszkli, a papryczka podpiecze.
3. Całość (paprykę i cebulę z patelni - i czosnek jeśli dodaliśmy ) wrzucamy do garnka z gotującymi się pomidorami z puszki.
4. Zupę doprawiamy - dorzucamy pół łyżeczki soli (można minimalnie więcej) i małą łyżeczkę pieprzu.
5. Liście bazylii (ja daję tak na oko - 6-8 listków) również wrzucamy do garnka.
6. Kiedy zupa się podgrzeje - bierzemy blender i wszystkie składniki blendujemy ze sobą.
_________
Grzanki:
1. Dwie kromki (najlepiej świeżego chleba) kroimy w kostki i wrzucamy do miseczki.
2. Całość polewamy 3 łyżkami oleju i dodajemy mieszankę ziół prowansalskich - dobrze mieszamy.
(Można również zetrzeć ząbek czosnku i również dodać go do grzanek)
3. Na patelni rozgrzewamy olej - 2 łyżki i na małym ogniu podsmażamy grzanki z chleba.
4. Kiedy grzanki będą chrupkie - wsypujemy do osobnej miseczki.
Na zakończenie:
Na dnie głębokiej miseczki kładziemy dwa plastry mozarelli i zalewamy wcześniej pogrzaną i zblendowaną zupą krem.
Jako dodatek dodajemy grzanki lub podprażony na patelni słonecznik.
Wedle uznania : można też dodować inne dodatki jak podprażone pestki dynii, pietruszkę, siemie lniane.
SMACZNEGO!
B U N N Y
0 komentarze