PROSTY PRZEPIS NA KREM Z POMIDORÓW

By mysweetlittlebunny91 - 05:58:00

"Amore pomidore" 

Mój social detoks dobiegł końca. W tym czasie przemyślałam sobie kilka rzeczy, zmieniłam sposób bycia. Przerzuciłam się na świadome kupowanie i wreszcie miałam czas dla siebie i na swoje hobby. 

Dziś przedstawiam wam kolejny cykl na moim blogu - ZDROWE GOTOWANIE. 

Jesteś tym co jesz. 

Zgadzam się z tym zdaniem w stu procentach. Odkąd pamiętam - uwielbiam gotować. 
Do pracy też staram się robić sama sobie obiady i zdrowe przekąski. I kiedy zaczęłam gotować dla siebie i dla męża - wiem co wrzucam do garnka i wtedy wiem co jem. Wybieram produkty lokalne. I mając więcej czasu - dokładnie sprawdzam składy produktów zanim je kupię. 

Oto mój przepis na przepyszną zupę krem :) 

SKŁADNIKI: 

  • świeża bazylia 
  • mozarella
  • papryka
  • pomidory w puszce 
  • czosnek
  • sól, pieprz
  • cebula
  • słonecznik 
  • masło
GRZANKI:
  • czosnek
  • zioła prowansalskie
  • 2 kromki chleba
  • olej

Sposób przygotowania: 

około 20minut || porcja dla 3-4 osób || cena za porcje: 3,50zł 

1. Do dużego garnka wlewamy dwie szklanki wody. Do tego wlewamy 2 puszki pomidorów z puszki i gotujemy na średnim ogniu. 

2. Na patelni na małym ogniu rozpuszczamy masełko (około 3 - 4 łyżki). Dodajemy pokrojoną w kostkę połówkę papryki i jedną cebulę pokrojoną w kostkę (dla zaostrzenia smaku można dorzucić pokrojony ząbek czosnku). Smażymy aż cebulka się zeszkli, a papryczka podpiecze. 

3. Całość (paprykę i cebulę z patelni - i czosnek jeśli dodaliśmy ) wrzucamy do garnka z gotującymi się pomidorami z puszki. 

4. Zupę doprawiamy - dorzucamy pół łyżeczki soli (można minimalnie więcej) i małą łyżeczkę pieprzu. 

5. Liście bazylii (ja daję tak na oko - 6-8 listków) również wrzucamy do garnka. 

6. Kiedy zupa się podgrzeje - bierzemy blender i wszystkie składniki blendujemy ze sobą. 


_________

Grzanki: 

1. Dwie kromki (najlepiej świeżego chleba) kroimy w kostki i wrzucamy do miseczki. 
2. Całość polewamy 3 łyżkami oleju i dodajemy mieszankę ziół prowansalskich - dobrze mieszamy. 
(Można również zetrzeć ząbek czosnku i również dodać go do grzanek)
3. Na patelni rozgrzewamy olej - 2 łyżki i na małym ogniu podsmażamy grzanki z chleba. 
4. Kiedy grzanki będą chrupkie - wsypujemy do osobnej miseczki. 



Na zakończenie: 

Na dnie głębokiej miseczki kładziemy dwa plastry mozarelli i zalewamy wcześniej pogrzaną i zblendowaną zupą krem. 

Jako dodatek dodajemy grzanki lub podprażony na patelni słonecznik. 

Wedle uznania : można też dodować inne dodatki jak podprażone pestki dynii, pietruszkę, siemie lniane. 


SMACZNEGO! 






























B U N N Y

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze